m=?
bla bla: Dla jakich wartości parametru m∊R równanie 2x + 2x−1 + 2x−2 + ... =22x−1 +m ma tlyko
jedno rozwiązanie?
doprowadziłam do postaci −23x +22x + 2m =0
za 22x podstawiłam t
czyli teraz równanie ma postać −t2 −t+2m=0
żeby bło 1 rozwiązanie to
1)Δ=0 i t>0
2)Δ>0 i t1*t2<0
ale wyszły mi jakieś cuda
1 paź 20:00
żółwik:
Podpowiadam
1 paź 20:24
żółwik:
Witam maturzystkę

lewa strona równania jest sumą ciągu geometrycznego
zbieżnego
bo a
1 = 2
x i q =
12
pokazuję ,że tak jest:
2
x + 2
x *
12 + 2
x *
14 + 2
x *
18 +.........
zatem a
1 = 2
x q =
12
więc: mamy równanie:
2*2
x = 2
x−1 +m
poradzisz już sobie teraz? ....
warunki masz dobrze podane , tylko równanie miałaś błędne

Powodzenia:
odp: m € ( − ∞, 0) U{2}
1 paź 20:33
żółwik:
poprawiam chochlika

oczywiście ma być:
2*2
x = 2
2x −1 +m
1 paź 20:35
bla bla: Witam
pomnożyłam obie strony przez
12 żeby pozbyć się ułamka po lewej stronie... nie można tak
zrobić
1 paź 20:40
żółwik:
otrzymasz: po podstawieniu za 2x = t
12t2 − 2t +m=0 /*2
t2 −4t +2m=0
1 paź 20:43
bla bla: Dziekuje za pomoc
1 paź 20:50
żółwik:
polecam sie na przyszłość
1 paź 21:02
bla bla: oj żółwik

nie wiem czy jesteś pewny tego co mowisz

mam w domu całą liste zadań z którym
zapewne nie bede potrafiła sobie poradzić

i pewnie ich treści wyląduja tutaj
no ale nie jestes na szczeście jedyną "dobrą duszyczką" na tej stronie wiec moze nie bedzie
tak źle
1 paź 21:05
żółwik:
Nie martw się

zawsze ktoś pomoże, jak nie "żółwik" ?
to może ?.... Eta

, AROB, Bogdan, AS, tim ........
jest nas sporo, jak to określiłaś : "dobrych duszyczek" , możesz liczyć na nasze
wsparcie.
Powodzenia
1 paź 21:31