matematykaszkolna.pl
Zadanie z treścią Alan: Siemanko emotka Proszę o pomoc. Dom o szerokości 15m sfotografowano aparatem, w którym odległość soczewki od błony fotograficznej jest równa 8 cm. Oblicz odległość aparatu od domu, jeżeli szerokość domu na zdjęciu jest równa 10 cm.
2 paź 13:59
Dorota: rysunekD −szerokość domu B −szerokość na zdjęciu A − odległość soczewki od błony X szukana wg mnie nalezy to wyliczyć z proporcji (zamieniając m na cm) D doB ma się tak jak X do A czyli AD=XB a to już można policzyćemotka wychodzi,że dom jest oddalony o 12m niech mnie ktoś sprawdziemotka
2 paź 14:34
Bogdan: Ok z taką uwagą − oznaczenia tych samych zmiennych i stałych nie mogą się różnić, nawet wielkością litery. Oznaczenia na rysunku są poprawne, bo długości przyjęto oznaczać z niewielkimi wyjątkami (np. R − długość promienia, D − długość średnicy, H − długość wysokości brył) małymi literami, oznaczenia pod rysunkiem również powinny być zapisane małymi literami. Duże litery rezerwujemy przeważnie do oznaczeń punktów, np. wierzchołków figur.
2 paź 14:48
Alan: Wielkie dzięki, odpowiedź się zgadza, x= 12 m. Nie sądziłem że można to zrobić na zasadzie podobieństwa trójkątów Zły rysunek sobie zrobiłem
2 paź 14:49
Dorota: Masz rację co do oznaczeń − nie doczytałam jak się "pogrubia" tekst i wolałam użyć dużych liter,aby wzory były czytleniejsze. Cóż − uczę sięemotka
2 paź 14:54
Bogdan: Pogrubiamy tekst otwierając nawias kwadratowy [, za nim bez spacji wpisujemy dużą literkę P, znowu nawias [ , nasz tekst, teraz zamykamy podwójnym nawiasem ]]. Więcej wyjaśnień znajdziesz obok w Kliknij po więcej przykładów.
2 paź 15:06