2 zadania z brył :P
Piotrek: Zad1.
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 2√2cm. Przekątna prostopadłościanu d=5cm. Oblicz
objętość i pole powierzchni tego prostopadłościanu.
Zad2.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy a=5√2cm, a przekątna graniastosłupa
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60*. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa.
Dzieki za pomoc
2 paź 16:54
Czarnetka: 1.
a − długość podstawy
h − wysokość graniastosłupa
ze wzoru:
przekątna kwadratu to a√2 więc podstawiamy:
a√2=2√2*√2=4
wychodzi nam trójka pitagorejska:
3
2=5
2−4
2
więc: h = 3
ze wzoru na objętość:
V=abc
V=2√2*2√2*3=24cm
3
pole powierzchni:
Pp=3*2√2*4+2*2√2*2√2=[24√2+16]cm
2
W razie kłopotów ze zrozumieniem pytaj.
2 paź 17:51
Czarnetka: 2.
oznaczenia jak w poprzednim..
a=5√2
przekątna kwadratu −> a√2=5√2*√2=5*2=10
mamy tam trójkąt o kątach 30, 60, 90, więc z zależności −> bok przy 30 to a√3, podstawiamy:
(tym razem a=10)
a√3=10√3=h
Wzory masz. Dalej sam licz.
2 paź 18:02
anżelikaa: <LOL>
2 paź 18:37