Trapezz
Beata: Zadanie domowe: Proszę bardzo o pomoc na jutro mam mieć zadanie domowe zrobione a już nie mam
żadnych bz

o to treść :
Dany jest trapez równoramienny o podstawach długości
√3, 5
√3 i kącie ostrym 60
Oblicz pole trapezu:
Czy w trapez ten można wpisać okrąg? Odpowiedź uzasadnij:
Czy na trapezie tym można opisać okrąg? ___,,____
Bardzo proszę o pomoc

Będę bardzo wdzięczna
AROB:

| | 1 | |
Dane: a = 5√3 P = ? P = |
| (a+b)*h |
| | 2 | |
b =
√3
α = 60
0
| | a − b | | 5√3 − √3 | | 4√3 | |
x = |
| = |
| = |
| = 2√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
h = 2
√3 *
√3 = 6
| | 1 | |
P = |
| *(5√3 + √3) *6 = 6√3 * 3 = 18√3 [j2] |
| | 2 | |
W trapez (także w każdy czworokąt) można wpisać okrąg, gdy sumy długości przeciwległych boków
są równe. Czyli musiałaby zachodzić równość:
a + b = 2c
Obliczamy c:
| 6 | | √3 | | 12 | |
| = |
| → c = |
| = 4√3 |
| c | | 2 | | √3 | |
Sprawdzamy równość:
a + b = 5
√3 +
√3 = 6
√3
2c = 2 * 4
√3 = 8
√3
a + b ≠ 2c, czyli nie można wpisać okręgu w ten trapez.
Okrąg można opisać na czworokącie, gdy suma miar kątów przeciwległych jest równa 180
0.
W trapezie β = 180
0 − α = 120
0 (z własności o sumie kątów przy jednym ramieniu).
Zatem warunek ten jest spełniony i na tym trapezie można opisać okrąg.