Trudnie niewymierności
HNO3: Siema wszystkim. Kolejna porcja powalonych zadań

Usuń niewymierność z mianownika:
Z góry dziękuję za pomoc
1 paź 17:47
Bogdan:
| | √ √5 + √3 | | √ √5 + √3 | |
a) |
| * |
| = |
| | √ √5 − √3 | | √ √5 + √3 | |
| | √5 + √3 | | √2 | | √10 + √6 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
| | 1 | | (1 + √2) − √3 | |
b) .... = |
| * |
| = |
| | (1 + √2) + √3 | | (1 + √2) − √3 | |
| | 1 + √2 − √3 | | 1 + √2 − √3 | |
= |
| = |
| = |
| | (1 + √2)2 − 3 | | 1 + 2√2 + 2 − 3 | |
| | 1 + √2 − √3 | | √2 | | √2 + 2 − √6 | |
= |
| * |
| = |
| . |
| | 2√2 | | √2 | | 4 | |
| | 1 | |
c) .... = |
| = |
| | √2√7 + √3√7 + √3√5 + √2√5 | |
| | 1 | | (√3−√2) (√7−√5) | |
= |
| * |
| = |
| | (√3+√2) (√7+√5) | | (√3−√2) (√7−√5) | |
f) Korzystamy tu z wzoru skróconego mnożenia:
| | 1 | | a − b | |
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2) ⇒ |
| = |
| |
| | a2 + ab + b2 | | a3 − b3 | |
| | 1 | | 3√3 − 3√2 | |
|
| = |
| = 3√3 − 3√2. |
| | 3√32 + 3√3 √2 + 3√22 | | 3 − 2 | |
2 paź 00:27
Eta:
Bogdanie 
Ależ się opisałeś

tyle "powalonych" zadań... ( w/g właściciela postu)
Mnie się nie chciało, ...... w żówim tempie zeszło by mi do jutra

Podziwiam , podziwiam i jeszcze raz podziwiam .....
Dobranoc
2 paź 00:42
Bogdan:
Dziękuje

Wziąłem się za te zadania, bo chciałem pokazać na dwóch ostatnich
przykładach, że można je rozwiązać nieszablonowo.
Dobranoc.
2 paź 00:47
Eta:
W przykładzie c) dla przejrzystości
podajmy ten mianownik jeszcze tak:
(
√2*
√7 +
√3*
√7) +(
√3*
√5 +
√2*
√5)=
√7(
√2 +
√3) +
√5(
√3 +
√2)=
= (
√3+
√2)(
√7 +
√5)
2 paź 00:58
Bogdan:
Zostawiłem HNO3 przyjemność dojścia do mianownika (√3 + √2)(√7 + √5)
2 paź 01:01
AROB: Dobranoc
Eto i
Bogdanie .
2 paź 01:02
Bogdan:
Dobranoc
2 paź 01:04
HNO3: Dziękuje bardzo za pomoc
2 paź 17:42
żółwik:
2 paź 18:05
Matma: HNO3 maturzysta?
2 paź 18:05
HNO3: Skąd ten wniosek? Aczkolwiek, trafny ten wniosek ^^ Przerabiam cały zbiór zadań, wszystkie
zadania, nie pomijam nic, jak coś nie wychodzi, to sie wtedy o pomoc zgłaszam
2 paź 18:17
Matma: heh a taki strzal w 10 jak widac ja tez maturzystka (taki plan)
2 paź 18:18
HNO3: No to powodzenia, coś mi się wydaje, że nasze nicki jeszcze nie raz na tym forum się pojawią
2 paź 18:21
Matma: oj niedziekuje zdajesz roz?
2 paź 18:22
Matma: Tobie tez zycze pwoodzenia
2 paź 18:22
Matma: dla mnie najgorsza ta trygonometria no i logarytmow nie lubiexd
2 paź 18:26
anżelikaa: hehe xD
2 paź 18:28
Matma: co sie cieszysz anzeliko
2 paź 18:29
anżelikaa: nie mogę
2 paź 18:32
anżelikaa: zabraniasz mi
2 paź 18:32
Matma: nie no tego nei moge

2 paź 18:38
anżelikaa: taak myśle
2 paź 18:40
Matma: Ty anzeliko tez maturzystka
2 paź 18:40
anżelikaa: xD ^^
2 paź 18:41
Matma: czyli?
2 paź 18:41
anżelikaa: no co ty

gimnazjalistka ostatni rok ^^
2 paź 18:41
Matma: aha....moze nie bedziesz matmy pisacxD
2 paź 18:42
anżelikaa: możliwe

okaże się w swoim czasie
2 paź 18:43
HNO3: Tak, rozszerzoną próbuję

A czy się uda − nie wiem.
2 paź 18:44
anżelikaa: uda się uda
2 paź 18:44
Matma: HNO3 a co szkodzi mamy fajnie nei musimy nic zdawac

mozna sobei sprobowac a potem gdzie
planujesz

?
2 paź 18:51
Matma: oprocz tych 3 podstawowych oczywiscie
2 paź 18:52
anżelikaa: xD
2 paź 18:56