Ostrosłup
Natalia: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, liczyłam niby ale nic mi konkretnego nie chce wyjść więc
proszę...
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 5√6 cm a krawędz podstawy jest równa 10 cm.
Oblicz długość krawędzi bocznej i miarę kąta jaki tworzy krawędź boczna z płaszczyzną
podstawy.
1 paź 18:20
żółwik:

IACI = d −−− długość przekątnej kwadratu
IOCI =
d2 , d = a
√2 a = 10 H= 5
√6
z trójkąta prostokątnego OCW z tw. Pitagorasa:
b
2= H
2 +(
d2)
2
b
2 = 25*6 +25 *2 = 200
b = 10
√2
| | 5√6 | | √6*√2 | | √12 | | 2√3 | | √3 | |
sinα= |
| = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 10√2 | | 2√2*√2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | √3 | |
zatem sinα= |
| ... to α= 60o |
| | 2 | |
1 paź 19:14
Natalia: Dzięki Żółwik

***
1 paź 22:54