help!
Wydi: Oblicz log
2(−ab) jeśli log
(−a)2=2 i log
16b=0,75
Proszę o spr

−a>0 b=16
3/4
a<0
(−a)
2=2
−a=
√2
a=−
√2
log
2=(−ab)
log
2=(−
√2*16
3/4)
log
2=(−2
1/2*2
4*3/4) i co zrobić dalej żeby się nie pomylić

2 paź 13:21
Bogdan:
Poprawiamy:
Założenia;
−a > 0 i −a ≠ 1 i b > 0
a < 0 i a ≠ −1
Stąd a ∊ (−∞, −1)∪(−1, 0), b ∊ (0, +∞)
(−a)2 = 2 ⇒ a2 = 2 ⇒ a = −√2 lub a = √2, tu musi znaleźć się łącznik lub
√2 odrzucamy, bo nie spełnia założenia.
b = 163/4 ⇒ b = (24)3/4 = 23 = 8
−a = √2
log2(√2 * 8) = log2(21/2 * 23) = ... dokończ
2 paź 14:27
Wydi: log
22
7/2=7/2

Dzięki Bogdan
2 paź 15:55