Statyskyka
Kasiek: Cztery babcie grały w brydża. Średnia ich wieku wynosiła 74lata. Gdy po pierwszym robrze babcia
Matylda zrezygnowała z gry, pozostałe babcie dalej grały "z dziadkiem" ** , a średnia wieku
grających zmniejszyła się o 2lata. Trzeciego robra wytrwałe babcie rozegrały już z dziadkiem
Stefanem, który ma 76lat. Ile lat ma babcia Matylda? Jaka była średnia wieku rozgrywających
trzeciego robra?
** W brydżu gra "z dziadkiem" oznacza grę w trzy osoby.
1 paź 15:12
Kasiek: pomocy
1 paź 16:57
marzena:
a − wiek babci Matyldy
b − suma wieku pozostałych babci
| a + b | |
| = 74 (średnia wieku babci wynosi 74) |
| 4 | |
| b | |
| = 72 (po odejściu babci Matyldy średnia wieku zmniejszyła się o 2) |
| 3 | |
stąd a = 80 i b = 216 (⇒ babcia Matylda ma 80 lat)
" Trzeciego robra wytrwałe babcie rozegrały już z dziadkiem Stefanem, który ma 76lat "
| b + 76 | | 216 + 76 | | 292 | |
| = |
| = |
| = 73 |
| 4 | | 4 | | 4 | |
(⇒ średnia wieku rozgrywających trzeciego robra wynosi 73 lata)
1 paź 18:04
nick15: Myślę że można to tak zrobić korzystasz z definicji średniej arytmetycznej
| | X1+X2+X3+X4 | |
|
| = 74 wyliczasz X1rozwiązując równanie czyli wiek Babci Matyldy No i |
| | 4 | |
drugi podpunkt to już podobnie wstawiasz dane ale sprawdz odpowiedzi bo mogę się mylić
Mam pytanie czy ty czasem nie nazywas się Katarzyna Bondaruk?
1 paź 18:06
marzena: jak to pytanie do mnie to mam na imię Marzena

jak mój nick
1 paź 18:08
nick15: Nie to pytanie do Kasiek bo znam dziewczynę o takim pseuonimie
1 paź 19:13
Kasiek: Nie, niestety nie nazywam się tak

Dziekuję za pomoc
1 paź 22:13
nick15:
2 paź 08:32
Kasiek:D: Na mnie też mówią Kasiek i też się tak nie nazywam
9 cze 16:54