1. Na prostej p odłożyć odcinek AB = 1
2. W punkcie B wystawić prostopadłą BC = AB = 1
3. Na mocy tw.Pitagorasa AC = √2
4. Przedłużyć odcinek AC i odłożyć CD = AC − wtedy AD = 2*√2
5. Promieniem AD zakreślić łuk przecinający półprostą BC w punkcie E
6. Odcinek AE = AD = 2*√2
| AB | 1 | |||
7. cos(α) = | = | |||
| AE | 2*√2 |
1. Na prostej p odkładamy odcinek = 2*1j
2. W punkcie B wystawiamy odcinek BC = 1
3. Wtedy AC = √5 (= √22 + 12)
4. W punkcie C wystawiamy odcinek CD = 1 prostopadły do AC
5. AD = √6
6. W punkcie D wystawiamy odcinek DE = 1 prostopadły do AD
7. AE = √7
8. Na prostej odłożyć odcinek MN = 1
9. W punkcie N wystawić prostopadłą NP = AE
| NP | ||
10 W trójkącie MNP tg(α) = | = √7 | |
| MN |