l
ola: W tabeli podane są wartości pewnej funkcji liniowej f dla kilku argumentów.
x 4 –3
f(x) 1 2,5
f) Wyznacz wzór funkcji f.
g) Wyznacz miejsce zerowe funkcji f
2 paź 20:54
Bogdan:
Spróbuj sama, skorzystaj z informacji tu zawartych
1223, podaj swoje rozwiązanie.
Sprawdzimy.
2 paź 21:49
2 paź 21:52
Majeczkaaa;*:
f) y=ax+b
(tutaj rozwiązujesz układ równań i po dwa wersy są połączone klamerką)
1=a*4+b
2,5=a*(−3)+b
1=4a+b /*(−1)
2,5=−3a+b
−1=−4a−b
2,5=−3a+b
_____________
1,5=−7a /:(−7)
a=−212
b=−4a+1
b=−4*−212
b=−42
y=−212x−42
g) 0=−212x−42
−212x=42 /−212
x=−4
MIEJSCE ZEROWE: (−4,0)
3 paź 18:17