trójkąt
kaz: | | 2√3 | |
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów ostrych jest równa |
| |
| | 3 | |
Oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
3 paź 00:19
Bogdan:
| | 2 | |
cosα + cos(90o − α) = |
| √3 |
| | 3 | |
| | 2 | |
cosα + sinα = |
| √3, podnosimy obustronnie do kwadratu |
| | 3 | |
| | 4 | |
cos2α + 2sinα cosα + sin2α = |
| |
| | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
2sinαcosα = |
| − |
| / :2 |
| | 3 | | 3 | |
.....
3 paź 00:29
Bogdan:
Spróbuj dalej sam
3 paź 00:29
Bogdan:
i znajdź u mnie nieścisłość
3 paź 00:45
3 paź 00:48
3 paź 00:52
Eta:
kaz
3 paź 00:53
kaz: ale co dalej?
3 paź 00:54
Eta:
sinβ=sin(90
o−α)= cosα
to już chyba teraz jasne
3 paź 00:57
Bogdan:
Podaj wynik: sinα * sin(90o − α) = ...
3 paź 00:59
kaz: wybacz ale nie
3 paź 01:00
kaz: 1/6
3 paź 01:01
kaz: dzięki Wam za pomoc
3 paź 01:03
Eta:
wybaczam ....... wynik : iloczyn sinusów kątów ostrych =
16
Miłych snów ! .... nie tylko o sinusach
3 paź 01:04
Bogdan:
Ok
kaz.
Teraz mogę pójść spać. Dobranoc
3 paź 01:04
Eta:
3 paź 01:05
kaz: Dobranoc Bogdan
3 paź 01:06
Eta:
3 paź 01:07
kaz: Dobranoc Eta
3 paź 01:09
Eta: 
Dobranoc
3 paź 01:10