ss
Beata:

Proszę bardzo o pomoc

Bardzo ważne zadanie mam, liczyłam ale nic mi nie chce wyjść

Pomocy

Taką brzydotę mam jak mam to obliczyć ? te kółka to a
2 paź 11:12
AROB: pomagam
2 paź 11:17
AROB: 4√a3*√a*√a = 4√a3*√a*a1/2 = 4√a3*√a3/2= 4√a3*a3/4 =
4√a15/4 =a15/4*1/4 = a15/16
2 paź 11:33
Beata: Dziękuję Ci

***
2 paź 11:33
Bogdan:
Witaj
AROB 
Ja odczytałem to zadanie w ten sposób: ((((a)
1/2)
1/2)
1/3)
1/4 = a
1/48
2 paź 11:43
AROB: Oj, chyba nie. Po pierwsze, nie ma tu pierwiastka 3 stopnia, a po drugie są mnożenia, czyli
wykładniki muszą być dodane, nie tylko mnożone.
Zgadzasz się?
2 paź 11:52
Bogdan:
No to jeszcze raz (źle odczytałem w takim razie dzieło malarskie Beatki).
((a
1/2 * a)
1/2 * a
3)
1/4 = ((a
3/2)
1/2 * a
3)
1/4 = (a
15/4)
1/4 =
= a
15/16
Miłego dnia
AROB
2 paź 12:06
AROB: Nawzajem
Bogdanie.

Pora wracać do obowiązków domowych.
Do wieczora.
2 paź 12:08
Bogdan:
Pa pa
2 paź 12:10