mając dane liczby -4 i 50 wyznacz takie x i y, aby liczby -4, x,y ...
krycha: mając dane liczby −4 i 50 wyznacz takie x i y, aby liczby −4, x, y były trzema początkowymi
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego,zaś liczby x, y, 50 były trzema początkowymi kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego.
4 paź 14:19
Edek: x=−4+r
y=−4+2r
2x=−4+y
oraz
y=x*q
50=x*q2
y2=50x
mają te dane potrafisz dalej rozwiązać?
4 paź 14:27
krycha: dziękuję za pomoc nie rozumiem tego−jeśli będziesz tak miły to pomóż−będę wdzięczna.
4 paź 14:39
Edek: jeżeli mamy ciąg arytmetyczny −4,x,y wówczas z zależności c.a mamy:
x=−4+r
y=−4+2r
oraz to, że podwojony środkowy wyraz jest równy swoim sąsiadom, tutaj: 2x=−4+y
jeżeli mamy ciąg geometryczny x,y,50 wówczas z zależności c.g mamy:
y=x*q
50=x*q
2
oraz to, że kwadrat środkowego wyrazu jest równy iloczynowi swoim sąsiadom, tutaj: y
2=50x
mamy układ równań:
2x=−4+y /*25
y
2=50x
50x=−100+25y
y
2=−100+25y
y
2−25y+100=0
Δ=625−400=225
√Δ=15
wówczas:
x
1=
12
x
2=8
i dalej sprawdź czy oba rozwiązania spełniają podane wyżej warunki
4 paź 15:37