geometria na płaszczyźnie
karlla: prosze o pomoc w tych zadaniach
1. dane są wierzchołki trójkąta A (0;6) B(−4;3) C(−1;1). oblicz długość wysokości poprowadzonej
z wierzchołka C.
2. oblicz współrzędne punktu symetrycznego do punktu A(−2;9) WZGLĘDEM PROSTEJ O RÓWNANIU
2x−3y+18=0.
3. oblicz długośc obwodu Δ ABC jeżeli pkt Δ A(−2;2) B(8;12) C(2;−2). czy Δ jest prostokątny
odpowiedz uzasadnij.
1 paź 16:19
anet: 1. √(−1+3)2+(1−4)2 = √4+9 = √13 hm.. chyba raczej nie tak to będzie.. w każdym bądź
razie ja przyjęłam punkt (−3;4) który zetknie się z odc AB
2 paź 19:36
anet: 3. |AB| = √(8+2)2+(12−2)2=√100+100=√200=10√2
|AC| = √(2+2)2+(−2−2)2=√16+16=√32=4√2
|BC| = √(2−8)2+(−2−12)2=√36+196=√232=2√58
nie wiem dlaczego ale mi zawsze wychodzą ładne liczby... późńiej z tw.pitagorasa bym sprawdzała
2 paź 19:50
karlla: dzieki wielki a moze wiesz ja to 2 trzeba rozwiązać

bardzo byłabym wdzięczna
3 paź 15:39