jeżeli 5p{180} = a p{5} to liczba a jest równa ? BŁAGAM POMOCY!!
shary: jeżeli 5√180 = a √5 to liczba a jest równa ;
a. 180
b. 30
c 9
d 6
4 paź 12:21
AS: Sposób 1
Przedstaw 180 w postaci dogodnego iloczynu: 180 = 36*5
Wtedy 5√180 = 5√36*5 = 5*6√5 = 30√5
Wyszukaj na liście właściwą odpowiedź
Sposób 2
Podnieś obie strony do kwadratu
25*180 = a2*5 |:5
a2 = 900 ⇒ a = 30
4 paź 12:29
shary: dzięki ; *
4 paź 12:34
shary: wiem że to zadanie może być banalne.. no ale.. myli mi się too. ; ///
liczbę 3√8 + 2√2 można zapisać w postaci :
a 5√10
b. 8√2
c 7√2
d 14√2
AS'ie pomożesz ?
4 paź 12:38
AS: Wykorzystaj fakt,że √8 = √4*2 = 2*√2
4 paź 12:42
Eta:
3√8 + 2√2 = 3√4*2+2√2= 3*2√2 +2√2 =...... dokończ
4 paź 12:43
shary:

a to ?
Kwadrat ABCD ma pole 2 razy większe od pola kwadratu EFGH. Jaką długość ma bok mniejszego
kwadratu ?
a e
b 4
c 3
√2
d 2
√3
4 paź 12:52
shary:
a 3
b 4
c 3√2
d 2√3 ; )
przez przypadek kliknęłam na e.
sory ; ]]
4 paź 12:53
brokcia: 6*6=36
a2= p pole boku = {p}
36/2=18
{18}={9}*{2}=3{2}
odp. c
29 wrz 22:27