matematykaszkolna.pl
Stereometria - Stożek aga: Witam, kolejny problem z zadaniem emotka Proszę o pomoc emotka i wyjasnienie krokow. Zadanie : Rozwiniecie powierzchni bocznej stozka jest polkolem o promieniu 10 cm. Pole podstawy stozka rowna się? ( prosze napisac jakie wzory tu podstawiac najlepiej bo dostaję w głowe głowiac sie?) Dziekuje z goryemotka
3 paź 14:00
tim: rysunekObwód podstawy = obwodowi zaznaczonego w półkole odcinka (czerwony). Mała podpowiedź. Jak nie wpadniesz na nic, napisz, pomogę dalej.
3 paź 14:40
aga: niestety wiem tylko ze odpowiedz bedzie wynosic 25π ale jakos nie moge wpasc na to, mam juz umysl przeciazony zadaniami i chyba siadlemotka
3 paź 14:46
tim: Obwód podstawy stożka (2πr) = połowie obwodu (obwodowi półkola) koła o promieniu R (10).
1 

* 2πR = 10π
2 
10π = 2πr r = 5 Pkoła = πr2 = 25π
3 paź 14:50
aga: to jest tak ogolnie przyjete ze w tym przypadku obwod podstawy stozka = sie polowie obwodu kola o promieniu R ?pytam sie bo nie wiem czy zapamietac to emotka
3 paź 14:53
aga: i skoro pomogles mi tutaj moglbys spojrzec na zadanie nizej ktore takze wstawilam ? o stozku tez emotka bylabym wdzieczna emotka
3 paź 14:55
tim: rysunekTak wygląda siatka stożka. Podstawa i ściany boczne. Te ściany muszą "obtoczyć się" wokół całej powierzchni podstawy (koła).
3 paź 15:02
tim: Moze Bogdan albo Eta lepiej wyjaśnią
3 paź 15:03
aga: juz rozumiem rozumiem emotka dziekuje!
3 paź 15:10
kamila: rysunek⊂∊≤
6 lis 16:37