Stereometria - Stożek
aga: Witam, kolejny problem z zadaniem

Proszę o pomoc

i wyjasnienie krokow. Zadanie :
Rozwiniecie powierzchni bocznej stozka jest polkolem o promieniu 10 cm. Pole podstawy stozka
rowna się? ( prosze napisac jakie wzory tu podstawiac najlepiej bo dostaję w głowe głowiac
sie?) Dziekuje z gory
3 paź 14:00
tim:

Obwód podstawy = obwodowi zaznaczonego w półkole odcinka (czerwony).
Mała podpowiedź. Jak nie wpadniesz na nic, napisz, pomogę dalej.
3 paź 14:40
aga: niestety wiem tylko ze odpowiedz bedzie wynosic 25π ale jakos nie moge wpasc na to, mam juz
umysl przeciazony zadaniami i chyba siadl
3 paź 14:46
tim: Obwód podstawy stożka (2πr) = połowie obwodu (obwodowi półkola) koła o promieniu R (10).
10π = 2πr
r = 5
P
koła = πr
2 = 25π
3 paź 14:50
aga: to jest tak ogolnie przyjete ze w tym przypadku obwod podstawy stozka = sie polowie obwodu kola
o promieniu R ?pytam sie bo nie wiem czy zapamietac to
3 paź 14:53
aga: i skoro pomogles mi tutaj moglbys spojrzec na zadanie nizej ktore takze wstawilam ? o stozku
tez

bylabym wdzieczna
3 paź 14:55
tim:

Tak wygląda siatka stożka. Podstawa i ściany boczne.
Te ściany muszą "obtoczyć się" wokół całej powierzchni podstawy (koła).
3 paź 15:02
tim: Moze Bogdan albo Eta lepiej wyjaśnią
3 paź 15:03
aga: juz rozumiem rozumiem

dziekuje!
3 paź 15:10
kamila:

⊂∊≤
6 lis 16:37