Do Bogdana lub do Ety:)
Calineczka:): Do Bogdana lub do Ety

Kochani mogłoby któreś z Was wytłumaczyć mi to zadanie:
Jakie jednomiany należy wstawić w miejsce liter A, B i C, aby zachodziła równość wielomianów?
a) A(3x
2−x+B)=6x
4+C+14x
2
b) Ax
2+B+4=C(3x
2−5x+2)
Jedna osoba na forum rozwiązała mi to zadanie ale nie chodzi mi o to wole jak ktoś mi to
najprościej wytłumaczy. W tamtym roku szkolnym Wy tłumaczyliście mi zadania i wszystko
rozumialam a teraz znów zaczynają się schody.
Z góry dziękuje
29 wrz 18:16
Calineczka:): ..
29 wrz 19:06
Calineczka:):
29 wrz 20:22
30 wrz 17:42
Eta:
Calineczko
AS wytłumaczył Ci to prawie "łopatologicznie"

w poście
21037
nic tu już nie da się więcej wytłumaczyć

chyba ,że codzi Ci o przykład b) , który podobnie miałaś już sama rozwiązać:
b)
Ax
2 +B +4 = C ( 3x
2 −5x +2)
Ax
2 + B +4 = 3*Cx
2 −5Cx +2C
wyrazy wolne porównujemy otrzymując:
2C =+ 4 => C =
42 = 2
zatem 3*Cx
2 = 3*2x
2 = 6x
2
porównujesz pierwsze wyrazy : Ax
2 = 6x
2 => A = 6
i teraz wyrazy: środkowe:
B = −5C*x => B = −5*2*x => B= −10x
zatem masz odp:
A= 6 , B= −10x , C=2
30 wrz 18:01
Calineczka:): Zadanko

Jak to się rozwiązuje? Co trzeba po koleji zrobić?
Rozłóż wielomian na czynniki:
a) 5x
4−20
b) −4x
4+26x
3−12x
2
c) 2x
3+5x
2+6x+15
d) x
5−2x
4+7x
3+8x
2−16x+56
Dziękuje za zadanko
30 wrz 18:29
Eta:
a) 5( x
4 −4)= 5( x
2 − 2)( x
2 +2) = 5( x −
√2)( x +
√2})( x
2 +4)
b) −2x
2( 2x
2 −13x +6) = −2x
2 ( 2x
2 −12x −x +6)= −2x
2[ 2x( x −6) −( x −6)]=
= −2x
2 ( x −6)( 2x −1)
c) 2x
3 + 6x +5x
2 +15 = 2x( x
2 +3) +5( x
2 +3) = ( x
2 +3)( 2x +5)
d) sprawdź czy wszystko dobrze napisałaś , bo cosik tu nie pasuje
30 wrz 19:10
Calineczka:): Tak dobrze napisalam... dokladnie tak jest w zadaniu...
1 paź 19:04