Jakie jednomiany....
Calineczka:): Co muszę zrobić w tym zadaniu?
Może mnie ktoś pokierować?Bo chcę sama spróbować ale nie wiem jak zacząć

Zadanie:
Jakie jednomiany należy wstawić w miejsce liter A, B i C, aby zachodziła równość wielomianów?
a) A(3x
2−x+B)=6x
4+C+14x
2
b) Ax
2+B+4=C(3x
2−5x+2)
27 wrz 16:04
AS: a)
3*A*x2 − A*x + A*B = 6*x4 + C + 14*x2
Porównuję pierwsze wyrazy lewej i prawej strony
3*A*x2 = 6*x4 ⇒ A = 2*x2 sprawdzam: 3*2*x2*x2 = 6*x4 , zgadza się
Porównuję drugie wyrazy lewej i prawej strony
−A*x = C ⇒ −2*x2*x = C ⇒ C = −2*x3
Porównuję trzecie wyrazy lewej i prawej strony
A*B = 14*x2 ⇒ 2*x2*B = 14*x2 ⇒ B = 7
Odp. A = 2*x2 , B = 7 , C = −2*x2
Proszę sprawdzić przez podstawienie
Podobnie w b) − proszę samemu zrobić
27 wrz 16:57
Calineczka:): hmm nie bardzo to rozumiem....
skąd się to wszystko wzielo?
27 wrz 17:10
27 wrz 18:09
AS: | | 6*x4 | |
Bo jeżeli 3*A*x2 = 6*x4 to A = |
| = 2*x2 itd |
| | 3*x2 | |
27 wrz 18:56
Calineczka:): Aha... Dziękuje
27 wrz 19:00
Calineczka:): Może ktoś to jaśniej wytłumaczyć bo nadal nie rozumiem...
28 wrz 21:17