Trapez - obliczyc obw
jacob: W trapezie ABCD długość podstawy CD=18 i długość ramion trapezu AD i BC są odpowiednio równe 25
i 15. Kąty ADB i DCB mają równe miary. Oblicz obwód trapezu.
3 paź 14:41
Bogdan:

Skorzystaj z podobieństwa trójkątów i wyznacz a.
3 paź 14:54
tim:

Podane odcinki są podobne.
3 paź 14:59
Bogdan:
Cześć Tim, brak w zadaniu informacji, że trapez jest prostokątny, więc takiego trapezu
nie rysuje się, bo taki rysunek może nam sugerować różne własności wynikające z istnienia
kąta prostego i przez to wprowadzać nas w błąd.
Ale masz rację mówiąc o podobieństwie trójkątów.
3 paź 15:10
jacob: Kurcze nie moge tego rozgryść, będzie 2515=...a
3 paź 15:16
jacob: Chyba wyszło

niech ktoś sprawdzi
a18=
2515
a=30
3 paź 15:28
tim: 25/15 = 18/d (przekątna)
18/d = d/a (bok)
3 paź 15:35
jacob: wyszło mi coś raczej niemożliwego a=6,48
3 paź 15:56
tim: Nieee..
25/15 = 18/d
d = 30
18/30 = 30/a
a= 50
3 paź 16:05
Bogdan:
3 paź 16:08
jacob: przy układzie 25/15=18/d wychodzi d=10,8 a przy ukladzie 25/15=d/18 wychodzi 30
3 paź 16:08
Bogdan:
| bok przyległy do kątów α, β | |
| = |
| bok przyległy do kątów β,γ | |
| | bok przyległy do kątów α, β | |
= |
| |
| | bok przyległy do kątów β,γ | |
a nie
| bok przyległy do kątów α, β | |
| = |
| bok przyległy do kątów β,γ | |
| | bok przyległy do kątów β,γ | |
= |
| |
| | bok przyległy do kątów α, β | |
3 paź 16:23