help!
Wydi: w(x)=3x3+13x2+7x+1
nie potrafię rozłożyć na czynniki...
1 paź 17:17
Wydi: Nie wychodzi ani z dzielników a
o ani z p/q.
Możliwe że pierwiastkami są liczby niewymierne tylko jak je znaleźć
1 paź 17:39
AS: W(x) = 3*x
3 + 13*x
2 + 7*x + 1
| | y | |
Przyjmuję podstawienie: x = |
| |
| | 3 | |
W(x) = 3*(y/3)
3 + 13*(y/3)
2 + 7*(y/3) + 1
| | y3 | | y2 | | y | |
W(x) = |
| + 13* |
| + 7* |
| + 1 |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | |
W(x) = |
| *(y3 + 13*y2 + 21*y + 9) |
| | 9 | |
Liczba y = −1 po podstawieniu daje wartość 0 czyli jest pierwiastkiem
ostaniego wielomianu.
Po podzieleniu przez (y + 1) otrzymamy w wyniku y
2 + 12*y + 9
Nasz rozkład na iloczyn ma postać
| | 1 | |
W(x) = |
| *(y + 1)*(y2 + 12*y + 9) |
| | 9 | |
Wracam do zmiennej x wstawiając y = 3*x (z podstawienia)
| | 1 | |
W(x) = |
| *(3*x + 1)*(9*x2 + 36*x + 9) |
| | 9 | |
W(x) = (3*x + 1)*(x
2 + 4*x + 1)
1 paź 17:43
Wydi: Jakaś wyższa szkoła magii

Nigdy w ten sposób wielomianu nie rozkładałem

Dzięki AS!
1 paź 19:01
Wydi: Po zastanowieniu się chwilę:
Rozwiązanie w 1 nawiasie jest (3x+1) czyli teoretycznie x=−1/3 a jak się tak wstawi na początku
to nie wyjdzie w(−1/3)=0 hmm... jak to wytłumaczyć?
1 paź 19:05
AS: Po podstawieniu za x wartości −1/3 pierwszy nawias staje się zerem
a więc i cały wielomian stanie się zerem bo będzie mnożony przez 0.
1 paź 19:12
AS: Dopisek
W gruncie rzeczy mieliśmy wielomian przedstawić w postaci iloczynowej
i to zrobiliśmy.
1 paź 19:15
żółwik:
można też tak

3x
3 +12x
2 +3x + x
2 +4x +1= 3x( x
2 +4x +1) +( x
2 +4x +1) =
=( x
2 +4x +1) ( 3x +1) =( x − x
1)( x −x
2)( 3x +1) = ........ podstaw i dokończ
bo:
Δ= 12
√Δ= 2
√3 x
1 = −2 +
√3 x
2 = −2 −
√3
1 paź 20:07
żółwik:
Ten rozkład , jest rozkładem na czynniki liniowe
1 paź 20:08
Wydi: OK dzięki AS i żółwik
1 paź 22:48