matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamek
wojtek:
Rozwiązywałam sama zadanie i pod koniec otrzymałam coś takiego, próbuję to rozwiązać na różne sposoby, ale nie chce mi wyjść, muszę jakiś głupi błąd robić..
pi
(a
√
3
− 1
2
)
2
a
2
pi
bardzo proszę o pomoc i rozwiązanie
2 paź 14:40
Bogdan:
a
√
3
− 1
π * (
)
2
2
(a
√
3
− 1)
2
4
4
=
*
=
πa
2
a
2
4
(a
√
3
− 1)
2
a
√
3
− 1
=
= (
)
2
4a
2
2a
2 paź 14:53