Rozwiąż równanie.
magiczna: x3 − 3x2+ 5x − 15=0
Wiem ze musze obliczyc to z delty ale nie mam pojecia jak mam wyciagnąć to przed nawias. Prosze
o pomoc.
4 paź 12:12
tim: x
2(x − 3) + 5(x − 3) = (x
2 + 5)(x − 3) = 0
4 paź 12:17
AS: Pogrupuj,pierwsze dwa wyrazy w jeden nawias,wyłącz x2,
pozostałe dwa wyrazy w drugi nawias,wyłącz 5 i po sprawie.
4 paź 12:18
tim: Sorry AS...
4 paź 12:19
AS: Odchoruję porażkę!
4 paź 12:22
magiczna: dziekuje bardzo. i teraz kiedy mam to wyciagniete przed nawias to jakie wartosci mam wziac do
wzoru:
delta= b2−4ac?
4 paź 12:27
tim: Teraz twój ruch AS
4 paź 12:31
AS: Skoro masz równanie w postaci iloczynowej i równe 0 to jeden
z czynników musi być równy 0.Pomyśl który wchodzi w rachubę.
4 paź 12:35
magiczna: jabym to teraz zapisala tak :
x
2+5x−3=o
a delta=5
2−4*1*(−3)
Dobrze mysle

bo wydaje mi sie to wtedy za proste...:(
4 paź 12:42
AS: Ojej! Co Ty dziewczyno rozrabiasz.
Masz dwa równania
x2 + 5 = 0 i x − 3 = 0 Znajdź rozwiązania tych równań.
4 paź 12:45
magiczna: z drugiego wychodzi x=3 a z pierwszego mi jakies głupoty wychodza....
4 paź 12:55
AS: Nie żadne głupoty,po prostu brak rozwiązania.
Parabola w całości znajduje się nad osią Ox i nie przecina jej
w żadnym punkcie. Wyliczona delta jest ujemna.
4 paź 13:28
magiczna: wyliczona delta=−19 wiec jest ujemna. masz racje
To teraz jak ja mam napisac odpowiedz do tego zadania bo juz sie pogubilam. Rozbiliscie mi
rownanie na dwa. z jednego mam wynik z drugiego brak rozwiazania.
4 paź 13:37
AS: Rozwiązanie: x = 3 i koniec
4 paź 13:41
magiczna: dziekuje za pomoc.
Ps.delta=−20, mala pomylka z mojej strony.
4 paź 13:47