Błąd?
Edek: Błąd?
https://matematykaszkolna.pl/strona/2057.html
Uczę się ostatnio pochodnych i korzystam z waszej strony i zauważyłem w jednym zadaniu chyba
błąd. Chodzi o to że w 5 linijce rozwiązania po 3*8x
7 jest −
43*
12x
−12−1 a
niepowinno być czasem −
43*
(−12)x
−12−1. Proszę o podpowiedź jeśli się
mylę. Z góry dzięki.
1 sie 15:47
Bogdan:
Jeśli y = ax
r ⇒ y' = arx
r−1
| | 10 | | 4 | | 4 | |
y = |
| + 3x8 − |
| ⇒ y = 10x−1/5 + 3x8 − |
| x−1/2 |
| | 5√x | | 3√x | | 3 | |
| | 2 | | −2 | | 2 | |
y' = −2x−6/5 + 24x7 + |
| x−3/2 = |
| + 24x7 + |
| |
| | 3 | | x 5√x | | 3x √x | |
Masz Edku rację.
1 sie 16:44
Jakub: Dziękuję za wskazanie pomyłki. Już poprawiłem.
2 sie 00:15
Edek: https://matematykaszkolna.pl/strona/2079.html
nie żebym był jakiś natrętny, ale chce poprostu pomóc. W 1 linijce rozwiązania jest napisane
| | 1 | | 1 | |
|
| *y' natomiast niżej już brakuje 2 i jest |
| *(5−8x) −−−> chyba powinno |
| | 2√y | | √5x−4x2 | |
2 sie 11:58
Bogdan:
No Edku, moje uznanie za dociekliwość. Tym razem również masz rację.
| | a | | a*g'(x) | |
Jeśli f(x) = |
| ⇒ f'(x) = |
| |
| | √g(x) | | 2√g(x) | |
W tym zadaniu:
| | 1 | | 5 − 8x | |
f(x) = |
| ⇒ f'(x) = |
| |
| | √5x − 4x2 | | 2√5x − 4x2 | |
2 sie 12:07
Edek: no wiesz chcę się nauczyć

a i trzeba być czasami dociekliwym, mam jeszcze jedną prośbę ,
| | 1 | |
|
| i oczywiście podstawiamy za y, ale nie |
| | 44√y3 | |
| | 1 | | 1 | |
rozumiem dlaczego później mamy już tylko |
| *y−3/4 a nie |
| *y −3/4  Proszę o |
| | 2 | | 4 | |
pomoc.
2 sie 12:47
Jakub: Dopisałem 2 na
https://matematykaszkolna.pl/strona/2079.html
Tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/2085.html również jest pomyłka. Powinno być
oczywiście
14 a nie
12. Poprawiłem już.
Edku nie jesteś natrętny. Lubię jak ludzie znajduję pomyłki na tych stronach. Oznacza to, że
czytają ze zrozumieniem. Tych pomyłek jednak już dużo nie ma. Wiele zostało odnalezionych i
poprawionych. W tym akurat strony internetowe mają przewagę nad książkami.
2 sie 13:40
3 sie 09:18
Edek: ok, zgadza się już zrozumiałem

jest git
3 sie 09:23
5 sie 09:30
5 sie 09:45
Jakub: Faktycznie w pochodnej na stronie
2160 w tajemniczy sposób z minusa zrobił mi się plus. Tak
samo na stronie
2162 jest pomyłka we wzorze.
Poprawiłem już. Dzięki.
5 sie 15:06
Kuba: edek widze ze przerabiasz to wszystko w czasie wakacji, zdajesz moze teraz jakas poprawke z
matmy?;>
5 sie 15:29
Edek: nie, skończyłem pracę sezonową i wybieram się na studia, to przerabiam tak w wolnym czasie
trochę "nowego" materiałku

Przeważnie rano lub w weekendy
5 sie 18:21
Edek: https://matematykaszkolna.pl/strona/2203.html chyba w tym zadaniu jest masa błedów.
| | 1 | |
1 jaki zauważyłem to (loga√3y)' = |
| *y' , a chyba powinno być
|
| | yln3 | |
| | 1 | |
(loga√3y)' = |
| *y' (1 linijka rozwiązania f'(x) )
|
| | yln√3 | |
2 bład to ten, że nagle z licznika znika −2 ( 3 linijka rozwiązania )
3 bład to także w 3 linjce znika z mianownika
√x a później znowu się pojawia
7 sie 09:39
8 sie 11:47
Bogdan:
Dzień dobry.
W obydwu ostatnich postach masz rację. Przy okazji sprawdzania w różnych zadaniach obliczeń
na pewno dostrzegłeś, że jest to dobra metoda uczenia się.
Przedstawię znaną metodę wyznaczania pochodnej funkcji: f(x) = [g(x)]
h(x), dla czytelności
przyjmuję taki zapis: f = g
h.
Krok 1. W zależności od występujących funkcji przyjmujemy określone założenia
i logarytmujemy wyrażenie obustronnie:
lnf = lng
h ⇒ lnf = h * lng
Krok 2. Obustronnie obliczamy pochodne pamiętając, że lnf oraz lng są funkcjami złożonymi:
| | 1 | | 1 | |
|
| * f' = h' * lng + h * |
| * g' |
| | f | | g | |
Krok 3. Mnożymy obustronnie przez f:
| | 1 | |
f' = f * (h' * lng + h * |
| * g) |
| | g | |
Weźmy dla przykładu zadanie ze strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/2218.html
f(x) = (ctgx)
cosx
Założenia: 1. x ≠ kπ i k∊ℂ
2. (ctgx)
cosx > 0
Krok 1. ln f(x) = ln (ctgx)
cosx ⇒ ln f(x) = cosx * ln (ctgx)
| | 1 | | 1 | | −1 | |
Krok 2. |
| * f'(x) = −sinx * ln (ctgx) + cosx * |
| * |
| / * f(x) |
| | f(x) | | ctgx | | sin2x | |
| | 1 | | −1 | |
Krok 3. f'(x) = (ctgx)cosx * ( −sinx * ln (ctgx) + cosx * |
| * |
| ) |
| | ctgx | | sin2x | |
Można jeszcze uprościć wynik:
| | 1 | | −1 | | sinx | | −1 | | −1 | |
cosx * |
| * |
| = cosx * |
| * |
| = |
| |
| | ctgx | | sin2x | | cosx | | sin2x | | sinx | |
| | 1 | |
Otrzymujemy po uproszczeniach: f'(x) = −(ctgx)cosx * ( sinx * ln (ctgx) + |
| ) |
| | sinx | |
| | 1 | |
względnie: f'(x) = −(ctgx)cosx * sinx * ( ln (ctgx) + |
| ) |
| | sin2x | |
Proszę o sprawdzenie ostatnich obliczeń.
8 sie 13:44
10 sie 09:40
Jakub: Zadanie ze strony
2238 poprawiłem. Te dwójki się się skracają.
10 sie 18:42
Jakub: Poprawiłem stronę
2203. Rzeczywiście trochę błędów się skumulowało.
10 sie 18:49
Jakub: Pochodna na stronie
2218 poprawiona. Nie jestem jednak pewnie, czy dokładnie o to ci
chodziło.
Dzięki za wszystkie uwagi
10 sie 20:00
prof. : ja tam bledow nie widze
10 sie 20:03
12 sie 17:15
tim: A gdzie miałby być źle?
12 sie 17:34
Majkel: juz mi sie pomieszalo...
12 sie 17:43
15 sie 09:59
Edek: ponownie zająłem się całkami i ponownie mam pytanie czy
https://matematykaszkolna.pl/strona/2292.html czasem niema błędów ?
1. po lewej stronie brak zawsze jest 4x w ∫e
xcos
4xdx
2. cos4x = (
14sin4x)' ? niepowinno byc czasem cos4x = (4sin4x)'
3. W 6 linijce rozwiązanie ostatnie wyrażenie powinno być na
−
proszę o odpowiedź
4 paź 13:51