zadanie
M: Paweł pokonuje droge do szkoly rowerem lub pieszo

. jesli pokonuje droge w obie strony rowerem
to zajmuje mu to 30 min. jesli do szkoly jedzie rowerem i wraca pieszo to droga w obie strony
zajmuje mu 3/4 godziny. ile czasu zajmie pawlowi droga do szkoly, jesli w obie strony bedzie
szedl pieszo? zakladamy ze pawel chodzi do szkoly ta sama droga i w tym samym tempie. ?
1 paź 17:10
M: wie moze ktos jak to zrobic? mi wyszlo ze to bd 1 godz
1 paź 17:14
Kalumniatoris: Ja rozwiązałbym to równaniem
y− czas pieszo (w jedną strone)
x− czas rowerem (w jedną strone)
2x=30min
x+y=45min
2y=?
x=15min
y=45−15=30
2y=60
Mi też wyszła godzina.
1 paź 17:34