funkcja
kaz: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej g jest przedział (− ∞,5> , a zbiorem rozwiązań
nierówności g(x) >0 jest przedział (2, 8). Wyznacz wzór funkcji g.
3 paź 00:12
Bogdan:
Miejsca zerowe: x
1 = 2, x
2 = 8,
| | 2 + 8 | |
Wierzchołek: xw = |
| = 5, yw = 5 |
| | 2 | |
| | 5 | |
Postać iloczynowa paraboli: 5 = a(5 − 2)*(5 − 8) ⇒ −9a = 5 ⇒ a = − |
| |
| | 9 | |
| | 5 | |
g(x) = − |
| (x − 2)(x − 8) |
| | 9 | |
Można ewentualnie podać postać ogólną, ale w treści zadania nie ma informacji, w jakiej
postaci ma być przedstawiony wzór funkcji.
3 paź 00:25
żółwik:
| | x1 +x2 | |
y= a( x−2)(x −8) xw= |
| = 5 yw = 5 W( 5,5) , a<0
|
| | 2 | |
policz teraz "a"
wynik koszmarny......
g(x) = −
59x
2 +
509x −
809
3 paź 00:31
żółwik:
Bogdanie 
a gdzie informacja : "pomagam"
3 paź 00:34