liczby zespolone
wrrr: jeszcze raz

proszę

przedstawi liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej i wykładniczej:
a) 1
b) i
proszę o pomoc
a) z= 1 (cos0+isin0)

to będzie trygonometryczna

b) z=1(cos π/2 + isinπ/2)

nie wiem pomożcie
:(
1 paź 16:51
Miś:
a) ei0
b) eiπ/2
Trygonometryczne masz OK!
1 paź 16:56
AS: Liczba zespolona: z = a + b*i
Postać trygonometryczna z = m*(cosφ + i*sinφ) gdzie m = √a2 + b2
Postać wykładnicza: z = m*eφi
ad 1) z = 1 + 0*i = 1*(cos0o + i*sin0o)
m = √12 + 02 = 1
Postać wykładnicza: z = 1*e0*π*i
ad 2) z = i = 0 + 1*i = 1*(cosπ/2 + i*sinπ/2)
m = √02 + 12 = 1
Postać wykładnicza: z = 1*e(1/2)*π*i
1 paź 17:10
wrrr: a czyli dobrze

dziiękuję Wam bardzo

buziaki dla WAS
1 paź 18:16
AS: Tylko dlaczego tak na nas warczysz?
1 paź 19:19