funkcja kwadratowa
Agnieszka: dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastów równania
x
2 −mx+m
2 − 3m −2=0 jest największa?
proszę o pomoc
4 paź 12:08
tim: Wzory Viete'a znane?
4 paź 12:23
Agnieszka: tak
najpierw policzyłam x12+x22 = (x1 + x2)2 −2x1 *x2
ale nie wiem co dalej
4 paź 12:27
tim: No świetnie. Pierwszy krok za tobą.
W twoim równaniu (f(x)) masz dane:
a = 1
b = −m
c = (m2 − 3m − 2)
Do podanego przez ciebie równania podstaw dane z wzorów Viete'a oraz tych tutaj. Zobacz co
pozostanie.
4 paź 12:31
AS: No jak tak,to wylicz x1 + x2 i x1*x2 wzorami Viett'a
podstaw do wyrażenia,uporządkuj i znajdź wartości
wierzchołkowe
4 paź 12:31
Eta:
( x
1 +x
2)
2 −2x
1*x
2 = m
2 −2( m
2 −3m −2)
f(m) = m
2 −2(m
2−3m−2) = −m
2+7m +4
4 paź 12:34
Eta:
Mam dzisiaj "dzień dobroci dla...."
4 paź 12:35
Agnieszka: policzyłam i wyszlo mi −m2 +6m+4
4 paź 12:35
Eta:
Tak

racja , ja omylnie napisałam 7m zamiast 6m...
sorry
4 paź 12:37
Agnieszka: a skąd sie wzieło to mmax= −6/2 ?
4 paź 12:38
4 paź 12:38
AS: Twój wynik Agnieszko jest poprawny
4 paź 12:38
Agnieszka: dziękuje za pomoc
4 paź 12:39
Eta:
Tak
AS 
oczywista , oczywistość
4 paź 12:40
AS: Eta − remis 1:1
4 paź 12:47