.
Wojciech: wlasciciel sklepu zakupil w hurtowni 65kg papryki czerwonej i 34 kg papryki zielonej za laczna
kwote 526 zl.Do ceny hurtowej kazdego rodzaju papryki sklep doliczyl marze 30% i wowczas
okazala sie , ze za 5 kg papryki czerwonej i 3 kg papryki zielonej w sklepie trzeba zaplacic
54,6 zl.Ile kosztuje 1kg papryki kazdego rodzaju w hurtowni?
c−czerwona papryka
z−zielona papryka
I 65c+34z=526
II 5(c+0.3c)+3(z+0.3z)=54.6
tak ma wygladac uklad rownan?
1 paź 23:02
żółwik:
Coś dla żółwika ...... papryka

Jeżeli już tak oznaczyłeś to:
c −−− to cena hurtowa 1kg czerwonej
z −−− to cena hurtowa 1kg zielonej
65c +34z = 526
1,3 c*5 +1,3 *z = 54,6 /:1,3
5c +3z = 42 /*( −13)
65c + 34z = 526
−65c − 39z = −546
65c +34z = 526
−−−−−−−−−−−−−−
= −5z = −20 => z = 4 zł to c = 6zł
odp: w hurcie 1kg papryki czerwonej kosztuje 6 zł
a 1 kg " " zielonej " " 4 zł
2 paź 00:09
żółwik:
Rozwiązanie podaję przez sentyment do imienia
Wojciech 
Pozdrawiam.
2 paź 00:12
Wojciech: Dziękuję żółwiku.
2 paź 18:08