matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mosq:
Na okręgu o promieniu 8cm opisano trapez. Kąty które tworzą ramiona z dłuższą podstawą mają miarę 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu
3 paź 18:56
Bogdan:
16
16
1
= sin30
o
⇒
=
⇒ c = ...
c
c
2
a + b
Z warunku wpisania okręgu w czworokąt: a + b = c + c ⇒ c =
2
h = 2r, r = 8.
a + b
Pole trapezu: P =
* h ⇒ P = c * 2r = 2cr.
2
3 paź 22:36