powstła bryła składa się z dwu stożków ( CC1A i CC1B) sklejonych podstawami
r −−− stożków jest wspólne
h1 −− wysokość jednego
h2 −−− wysokość drugiego
h1 + h2 = c , gdzie c −−− długość przeciwprostokatnej
wyznaczamy długość "c" z tw. Pitagorasa
c2 = 162 + 122 = 400 => c = 20
zatem h1 + h2 = 20
Vbr= V{st.1} + V st.2 = 13πr2*h1 + 13πr2*h2 =
=13πr2( h1 +h2)= 13πr2*20= 203πr2
zatem nalezy jeszcze wyznaczyć długość "r"
porównujac pola ΔABC otrzymamy "r"
| IACI*IBCI | 12*16 | |||
bo: PΔABC= | = | = 96
| ||
| 2 | 2 |
| 20*π*48*48 | ||
Vbr = | = ......... dokończ
| |
| 3*5*5 |
| IABI*r | 20*r | |||
PΔABC= | = | = 10r .... oczywiście
| ||
| 2 | 2 |