Monotoicznosc ciagu
pati: moglby ktos sprawdzic czy dobrze zrobilam nastepujace zadanie. Zbadaj monotoicznosc ciagu
| | 2n+3 | | 2 | |
a)an= |
| i b)an=n2−3n+2 ; moj wynik w a) |
| ciag rosnacy i b) 2n−2 |
| | n+1 | | n+1 | |
n∊{1}→ciag staly, n∊{2,3,4,5,6...}→ciag rosnacy tzn ciag nie jest monotoiczny
2 paź 17:20
żółwik:
Witam

b) b
n+1− b
n=2n −2= 2( n −1)
to tylko dla n >1 −−− ciąg jest rosnący
dla n= 1 ma wartść stałą = 0
dla n = 0 ma wartość = 2
a) źle policzyłaś tę różnicę
popraw: powinnno być:
| | −1 | |
an+1− an= |
| < 0 −−− ciąg malejący
|
| | (n +2)(n+1) | |
co widać :
dla n= 0 a
o = 3
dla n= 1 a
1 =
52=
156
dla n= 2 a
2 =
73=
146
zatem poszukaj błędu w Swoich obliczeniach
2 paź 17:50
pati: dziekuje
2 paź 18:21
żółwik: 
i jak ? znalazłaś błąd?
2 paź 18:22
2 paź 18:23
pati: i w b) an+1=n2−n+3
2 paź 18:24
Matma: zolwik Ty jestes w jakies specjalnej klasie czy sam sie tak doksztalciles
2 paź 18:24
pati: sorki w b) a
n+1=n
2−n to dobrze jest
2 paź 18:31
pati: caly czas robie te dwa przyklady i mi wychodzi tak samo jak podalam na poczatku
2 paź 18:34
anżelikaa: możliwe
2 paź 18:34
anżelikaa: masz wielgasny problem
2 paź 18:35
żółwik:
tak, jest ok
b) b
n+1= n
2 −n
2 paź 18:35
anżelikaa: to dobrze myślałam
2 paź 18:36
2 paź 18:37
żółwik:
przykro mi

ale źle policzyłaś a
n+1
2 paź 18:38
anżelikaa:
2 paź 18:39
żółwik:
| | (2n +5)( n+1) − (2n +3)( n+2) | |
an+1 − an = |
| =
|
| | ( n+2)( n+1) | |
| | 2n2 +7n +5 −2n2 −7n −6 | |
= |
| = ....... dokończ teraz  |
| | ( n+2)( n+1) | |
2 paź 18:40
pati: b) an=n2−3n+2
an+1=n2+2n+1−3n−3+2=n2−n
an+1−an=n2−n−n2+3n−2=n2−n−n2+3n−2=2n−2
powiedzcie gdzie robie blad
2 paź 18:43
pati: | | −1 | |
ok teraz juz mi wyszlo mam nadzieje dobrze |
| |
| | (n+2)(n+1) | |
2 paź 18:49
żółwik:
jest ok

a
n+1− a
n =2n −2 = 2( n −1) zatem dla n>1
zatem wartość a
n+1 − a
n >0 dla n>1 , czyli wtedy ciąg jest rosnący
odp: ciąg rosnący dla n>1
2 paź 18:52
pati: dzieki wszystkim
2 paź 18:55
anżelikaa: nmzc
2 paź 18:58