Mam nadzieję że ktoś udzieli mi pomocy!
Kamil: Liczyłem na wszystkie strony i wychodziły mi jakieś głupoty



Ile wierzchołków ma ostrosłup który ma 44 krawędzie,
2 paź 20:22
Matma:
Ten ostrosłup ma 23 wierzchołki.
2 paź 20:23
Matma: a ci ilewyszlo
2 paź 20:30
Kamil: wyszło mi 56

A jak to zrobiłaś

?
2 paź 20:34
AS: Ostrosłup ma tyle samo krawędzi bocznych ile ma boków podstawa
Jeżeli przyjmiemy że ilość krawędzi podstawy ostrosłupa jest n
to liczba krawędzi bocznych też wyniesie n.
Łączna liczba krawędzi podstawy i bocznych wyniesie 2*n.
Zgodnie z tematem: 2*n = 44 ⇒ n = 22.
Jest to liczba krawędzi podstawy ostrosłupa
Tyle samo jest wierzchołków w podstawie.
Gdy dodasz wierzchołek ostrosłupa,uzyskasz 22 +1 = 23.
2 paź 20:41