Liczba cyfr rozwinięcia dziesiętnego liczby 3^81
Pan B: Oblic ile cyfr ma liczba 381. Nie proszę o rozwiązanie, bo umiem to zrobić z logarytmów, ale
jest na pewno jakiś sposób na obliczenie takiego czegoś. Chciałbym, aby ktoś mi to wytłumaczył
czy da się to policzyć (wydaje mi się, że da), a jak tak to w jaki sposób.
3 paź 17:56
Pan B: Przepraszam ma być "oblicz". W pierwszym słowie taki błąd
3 paź 17:57
Pan B: Zajmie się ktoś moim przypadkiem
3 paź 18:35
AS: x=381
logx = 81*log3 = 38,....
Skoro cecha logarytmu wynosi 38 oznacza to że liczba
musi być 39−cyfrowa.
4 paź 14:44
AS: Nie doczytałem do końca informacji o logarytmach.
Na razie nie przychodzi mi żaden pomysł na rozwiązanie
tego problemu.
4 paź 14:48