Wykazanie prawidłowości twierdzenia
HNO3: Witam. Nie wiem, jak rozwiązać następujące zadanie:
1. Dla jakich n ∊ N liczba n2 + 4n −8 jest kwadratem liczby naturalnej?
Prosiłbym o jak najdokładniejsze przedstawienie rozwiązania − bardzo zależy mi na zrozumieniu
tego zadania.
Z góry dziękuję za pomoc
30 wrz 17:31
HNO3: Odświeżam
1 paź 11:02
del: nie mam pomyslu zeby jakos ladnie to zadanko rozwiazac
a jakby podstawic pod n 1,2,3,4,5 zobaczyc jakie liczby wychodza czyli np.
pod n=1 wychodzi liczba = −3 − nic ciekawego
n=2 wychodzi 4 − czyli to jest liczba naturalna do kwadratu
1 paź 12:35
HNO3: Niestety, podstawianie nie wchodzi w grę.
1 paź 12:39
HNO3: Dobra, mam. Robimy następująco:
n ∊ N
k ∊N
n
2 − 4n −8 = k
2
Stosujemy wzór skróconego mnożenia:
(n + 2)
2 − 12 = k
2
Następnie
(n + 2)
2 − K
2 = 12 i teraz dopiero podstawiamy, wychodzi że n =2
1 paź 13:01
stolec: no dobra, ale ten sposob nie dowodzi, ze nie ma innych n, dla ktorych to rownanie moze byc
spelnione
3 paź 19:47