ciągi liczbowe
nick15: Witam wszystkich ponownie tym razem chciałbym prośić o sprawdzenie 2−óch zadań a jak jest coś
żle to napisać gdzie popełniłem błąd lub napisać poprawne rozwiązanie
| | 2n + 1 | | 2n + 1 | |
zad1) Zbadaj monotoniczność ciągu an = |
| więc |
| = |
| | n+3 | | n+3 | |
| | (2n + 1)+1 | | 2n+3 | | 2n+1 | | (2n+3)(n+3) | |
|
| = |
| − |
| = |
| − |
| | (n+1) +3 | | n+4 | | n+3 | | (n+4)(n+3) | |
| | (n+4)(2n+1) | | 2n2 + 6n + 3n + 9 − 2n2 + n + 8n + 4 | |
|
| = |
| |
| | (n+4)(n+3) | | n2 +7n + 12 | |
| | 18n+13 | |
= |
| różnica jest dodatnia ciąg jest rosnący
|
| | n2 +7n + 12 | |
zad 2 Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane a
3 = 15 i a
7 = 31 tu skorzystałem ze wzoru na
różnicę ciągu arytmetycznego i otrzymałem układ równań:
a
1 +2r = 15
a
1 + 6r = 31 którego rozwiązaniem jest a
1 = 7 i r = 4
2 paź 10:16
Bogdan:
Dzień dobry.
| | 2(n + 1) + 1 | | 2n + 1 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| | n + 1 + 3 | | n + 3 | |
| | 2n + 3 | | 2n + 1 | | (2n + 3)(n + 3) − (2n + 1)(n + 4) | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | n + 4 | | n + 3 | | (n + 4)(n + 3) | |
| | 2n2 + 6n + 3n + 9 − 2n2 − 8n − n − 4 | | 5 | |
= |
| = |
| > 0 |
| | (n + 4)(n + 3) | | (n + 4)(n + 3) | |
Ciąg a
n jest malejący.
Masz błędy rachunkowe, błędy w zapisie polegające np. na umieszczeniu nawiasu
w niewłaściwym miejscu, nie wymnaża się wyrażeń w mianowniku.
Drugie zadanie − wynik jest dobry.
2 paź 10:36
Bogdan:
Poprawiam, ciąg jest rosnący
2 paź 10:36
nick15: Acha rozumiem Bardzo dziękuje Panie Bogdanie za poprawę i sprawdzenie
2 paź 10:43
nick15: Poprawiam Za poprawienie
2 paź 10:52