Oblicz sumę długości krawędzi prostopadłościanu i jego pole.
eMaciek: Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu oraz jego pole powierzchni
całkowitej jeśli jego wymiary są kolejnymi wymiarami:
a) ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie a1=7 i różnicy r=3
b)ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie a1=10 i ilorazie q=12
1 paź 21:17
AROB: a) Tu ciąg miał być z pewnością arytmetyczny.
a
1 = 7, r = 3
a
2 = a
1 + r = 7 + 3 = 10
a
3 = a
2 + r = 10 + 3 = 13
Wymiary prostopadłościanu są: a = a
1 = 7
b = a
2 = 10
h = a
3 = 13
S
k = 4a + 4b + 4h = ...= 120
P
C = abh = ... = 910
| | 1 | |
a2 = a1 * q = 10 * |
| = 5 |
| | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
a3 = a2 * q = 5 * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
Wymiary są: a = 10, b = 5, h = |
| |
| | 2 | |
| | 5 | |
Sk = 4 * 10 + 4 * 5 + 4 * |
| = .....= 70 |
| | 2 | |
2 paź 02:19
Gosia: źle jest to rozwiązanie!
26 lut 18:26