do spr
Matma: katr wzniesienia wiezy zmierzono w odleglosci 80 m od jej podstawy .ma miare 48 stopni.oblicz
wysokosc wierzy
sporzystalam z ctg48 stopni i wyszlo mi 88.84...
jak cos to cgt48=0.9004
4 paź 07:36
AS: Odp. poprawna,tylko korzystać należy z tg(α)
h = d*tg(α)
4 paź 09:28
Matma: dzieki AS
4 paź 10:27
Matma: oblicz bez uzycia kalkulatora i tablic
a) cos271+cos219
tg30*tg40*tg50
4 paź 10:29
AS: Zwróć uwagę że 71
o + 19
o = 90
o ⇒ 71
o = 90
o − 19
o
Wobec tego − pamiętaj że cos(90
o − α) = sin(α)
cos
2(71
o) + cos
2(19
o) = cos
2(90
o − 19
o) + cos
2(19
o) = sin
2(19
o) + cos
2(19
o) = 1
Podobnie w drugim przykładzie
tg(40
o)*tg(50
o) = tg(40
o)*tg(90
o − 40
o) = tg(40
o)*ctg(40
o) = 1 bo tg(α)*ctg(α) = 1
czyli
| | √3 | | √3 | |
tg(30o)*tg(40o)*tg(50o) = |
| *1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
4 paź 10:41
Matma: dzieki AS
4 paź 11:55