trygonometria
czuczi: pomocy bardzo was prosze

plissss
1. Dany jest cos α=1/3 i 0 stopni < α < 90 stopni, skonstruuj kąt ostry β wiedząc ze tgβ jest
równy wartości wyrażenia 2 sin α cos α (tgα − cos 45 stopni)
2. wiedząc ze a jest katem ostrym oraz 2tgα +5 sin 2α+5cos2α, oblicz wartość wyrażenia
sinα+cosα
3. trapez równoramienny o podstawach długości 8 i 12 i kącie ostrym 45 stopni jest podobny do
trapezu, którego ramie ma długość 16. oblicz obwod trapezu.
4 paź 11:23
tim: Popraw zadanie 2.
4 paź 11:25
czuczi: 2. wiedząc ze a jest katem ostrym oraz 2tgα = 5sin
2 α+5cos
2α, oblicz wartość wyrażenia
sinα+cosα
tak jest poprawnie
4 paź 11:31
tim: 2tgα = 5sin
2α + 5cos
2α
2tgα = 5(sin
2α + cos
2α)
2tgα = 5 * 1
2tgα = 5
α ≈ 68
O
4 paź 11:33
czuczi: dziękuje za 2

a 1 i 3 wiesz może

będe bardzo wdzięczna
4 paź 11:35
tim: Czy wiem, teoretycznie ty powinnaś wiedzieć, a nie 15 latek, ale 3 spróbuję pomóc.
AS lub Eta − pierwsze dla Was.
4 paź 11:37
czuczi: ok
4 paź 11:38
tim:

Korzystając z tg = a/b = 1 obliczamy h = 2.
Następnie z sin = a/c =
√2/2 obliczamy c = 2
√2
Z podobieństwa trapezów:
k = c/c' = 2
√2/16 =
√2/8
I teraz, którego trapezu obliczyć obwód?
4 paź 11:43
czuczi: ok wielkie dzieki za pomoc
4 paź 11:45
czuczi: z tego 1
4 paź 11:47
tim: Tego o podstawach 8 i 12 czy ramieniu 16?
4 paź 11:48
czuczi: to oblicz podstawy i ramię trapezu
4 paź 11:53
tim: Pomyłka w II. Nie doczytałem polecenia. Moment.
4 paź 12:11
czuczi: ok
4 paź 12:12
tim: tgα = 5/2
sinα = 5/2 * cosα
sin2α = 25/4 * cos2α
1 − cos2α = 25/4 * cos2α
29/4 cos2α = 1
Oblicz cos oraz sin.
sin + cos = ...
4 paź 12:17
Bogdan:
Zad. 1.
| | 1 | |
cosα = |
| i α jest kątem ostrym. |
| | 3 | |
| | 2√ 2 | |
sinα = √ 1 − 1/9 = √ 8/9 = |
| |
| | 9 | |
| | sinα | | | | 2√2 | |
tgα = |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | | | 3 | |
tgβ = 2sinα cosα (tgα − cos45
o) = ....
4 paź 12:23
czuczi: dzeik Bogdan
4 paź 12:30