zad
Matma: trojkat 17.25.28 oblicz dlugosc wysokosci poprowadzonej na najdluszy bok
3 paź 22:26
Matma: podaj dlugosc odcinkow na jakie spodek podzielil najdluzszy bok trojkata
3 paź 22:27
Eta:
h = 15 długości tych odcinków z podziału to: 8 i 20
3 paź 22:37
Matma: z jakiego wzoru to h?
3 paź 22:38
Matma: pitagoras mozna
3 paź 22:39
Matma: ?
3 paź 22:39
Matma: a dobra ja juz nei myslexD
3 paź 22:39
Eta:

x+y = 28 => x = 28 −y to y€(0, 28)
h
2 = 17
2 − x
2 i h
2 = 25
2 − y
2
17
2 −x
2 = 25
2 − y
2
y
2 − x
2 = 336
( y +x)( y −x) = 336 => 28( y −x ) = 336
to: y −x = 12
y + x = 28 rozwiąż ten układ i dokończ ..... podaj odp

−−−−−−−−−−−−−−−
3 paź 22:47