Stereometria - Stożek
aga: i kolejne ze stozka i koniec na ten tydzien : prtzekroj osiowy stozka jest trojkatem
prostokatnym. Objetosc sotkza rowna jest 9π. Tworzaca l jest rowna?
3 paź 14:07
tim: Na pewno przekrój jest tr. prostokątnym?
3 paź 14:52
Bogdan:

Podpowiedź.
t − tworząca
3 paź 14:59
Eta:

zad. bardzo proste do rozwiązania

ΔABC jest trójkątem prostokątnym równoramiennym ( połowa kwadratu o boku r
r=H l = r
√2 −−− bo l −−− jest przekątną kwadratu o boku długości r
V =
13πr
2 *H =
13πr
3
to:
13πr
3 = 9π => r
3 = 27 => r = 3 i H= 3
zatem :
wyznacz "l" .....dokończ i podaj odp.
3 paź 15:00
Bogdan:
Dzień dobry
Eto
3 paź 15:03
aga: tak na pewno przekroj jest tr. prostokatnym, tak pisze w zadaniu
3 paź 15:11
aga: l =
√18
l = 3
√2 
i odp sie zgadza

dziekuje wam!
3 paź 15:18
Eta:
Dzień dobry
Bogdanie
Miłego dnia życzę
3 paź 15:22