matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Bazik:
Rozwiąż równanie: 1+7+13+19+...+x=280 Jak to rozwiązać
1 paź 15:48
AS:
a1 = 1 , r = 6 , an = x , Sn = 280 an = a1 + (n − 1)*r x = 1 + (n − 1)*6 x = 1 + 6*n − 6
5 + x
x = 6*n − 5 ⇒ n =
6
n
Sn =
*(a1 + an)
2
1
5 + x
280 =
*
*(1 + x) |*12
2
6
3360 = x
2
+ 6*x + 5 x
2
+ 6*x − 3355 = 0 Po wyliczeniu deltą x = 55
1 paź 18:02