parametr
kaja.: wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych wykresy funkcji f i g sa prostopadle.
f(x) = |m−2|x − 3 oraz g(x) = (m+2)x + 5
wiem, ze a*a1=−1
czyli:
|m−2| * (m+2) = −1
czyli nie ma takiego parametru. jednak w odpowiedziach z tylu ksiazki jest napisane m = −
√5.
moglby ktos rzucic okiem, sprawdzic i poprawic. bylabym wdzieczna. =).
2 paź 17:27
żółwik:
Witam

odp. w podręczniku jest prawidłowa.
rozpatrujemy to równanie w przedziałach:
m −2 ≥0 czyli dla m€<2, ∞) i w przedziale m −2<0 czyli dla m€( −∞, 2)
zatem dla m€< 2, ∞) otrzymamy:
( m −2) ( m+2) = −1 <=> m
2 −4 +1 =0 <=> m
2 −3 =0
to m=
√3 lub m= −
√3 −−−−−− obydwa nie należą do danego przedziału
teraz dla
m€ ( −∞, 2) otrzymamy:
( −m +2)( m+2) = −1 <=> m
2 −5=0 <=> m=
√5 lub m = −
√5
które z tych m należą do tego przedziału?
oczywiście ,że m = −
√5
i to jest ta właściwa odpowiedź
2 paź 18:03
AS: Przypadek 1
m > 2 wtedy |m − 2| = m − 2
Korzystając z warunku przez Ciebie podanego (prawidłowego) mamy
(m − 2)*(m + 2) + 1 = 0
m2 − 4 + 1 = 0
m2 = 3 ⇒ m1 = −√3 lub m2 = √3
Ale obie wartości wyliczone są < 2 więc nie spełniają warunku m > 2
Przypadek 2
m = 2
|0 − 2|*(0 + 2) + 1 = 2*2 + 1 = 5 ≠ 0
nie spełnia warunku prostopadłości
Przypadek 3
m < 2
|m − 2| = −(m − 2) = 2 − m
(2 − m)*(2 + m) + 1 = 0
4 − m2 + 1 = 0
m2 = 5
m3 = −√5 lub m4 = √5
Ponieważ √5 ≈ 2.236 więc tylko −√5 spełnia warunek m < 2
Proste są prostopadłe dla m = −√5
2 paź 18:07
kaja.: dzieki wielkie. =)
3 paź 12:30