Trzy liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego...
krycha: Trzy liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Gdy do pierwszej z nich dodamy 8,a
drugą i trzecią pozostawimy bez zmian to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego,
których suma wynosi 26. Znajdż te liczby.
AROB: (x, y, z) − ciąg arytmetyczny
(x+8, y, z) − ciąg geometryczny
Na podst. treści: x + 8 + y + z = 26
| | x+z | |
z własn. ciągu arytm. y = |
| |
| | 2 | |
z własn. ciiągu geom. y
2 = z(x + 8)
Wystarczy rozwiązać powyższy układ równań.
x + y + z = 18 ⇒ z = 18 − x − y
y
2 = (18 − x − y)(x + 8)
| | 18 − y | |
y = |
| ⇒ 2y = 18 − y ⇒ 3y = 18 ⇒ y = 6 |
| | 2 | |
36 = (18 − x − 6)(x + 8)
36 = (12 − x)(x + 8) ⇒ x
2 − 4x − 60 = 0
Δ = 256,
√Δ = 16 ,
x1 = 10, x2 = −6
Czyli : x = 10 lub x = −6
y = 6 y = 6
z = 18−10−6 = 2 z = 18+6−6 = 18
Szukane liczby to:
(10, 6, 2) lub (−6, 6, 18)