Bałagam pomóżcie jutro pisze z takich zadań sprawdzian a jestem komplentne neemo
Ziuuutus: Jeżeli zmniejszymy długość i szerokość boków prostokąta o wymiarasz 7cm x 9 cm. o pewną tę samą
liczbę jego pole zmiejszy sie o 15cm2. jaka to liczba?
1 paź 21:05
marzena:
7*9 = 63 − pole prostokąta
63 − 15 =
48 − pole prostokąta po zmniejszeniu
x − liczba o jaka zmniejszamy długość i szerokość (oczywiście x>0 bo o coś musimy
zmniejszyć

)
(7 −
x)*(9 −
x) =
48 (pole prostokąta po zmniejszeniu)
teraz wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe
1 paź 21:20
marzena:
63 − 7x − 9x + x
2 = 48
x
2 − 16x + 15 = 0
Δ = (−16)
2 − 4*15 = 196
√Δ = 14
| | −(−16)−14 | | −(−16)+14 | |
x1 = |
| = 1 lub x2 = |
| = 15 |
| | 2 | | 2 | |
no i trzeba jeszcze założyć że x < 7 (bo nie możemy o więcej niż 7 zmniejszyć boku który ma
długość 7)
czyli x
1 = 1 spełnia to równanie i
założenia
1 paź 21:29