Twierdzenia o potęgach
Siemacz: a) (12516)−2*(758)−3
b) (0,5*86−2*164):73
Proszę o pomoc.
1 paź 19:29
AROB: | | 125 | | 75 | | 16 | | 8 | |
a) ( |
| )−2 * ( |
| )−3 = ( |
| )2 * ( |
| )3 = |
| | 16 | | 8 | | 125 | | 75 | |
| | (24)2 | | (23)3 | | 28 * 29 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | (53)2 | | (52*3)3 | | 56*56*27 | |
b) (0,5 * 8
6 − 2 * 16
4 ) : 7
3 = [2
−1 * (2
3)
6 − 2 * (2
4)
4] : 7
3 =
= (2
−1 * 2
18 − 2 * 2
16) : 7
3 = (2
17 − 2
17) : 7
3 = 0 : 7
3 = 0
2 paź 02:41
hjkll: ,./
25 kwi 22:24
nitka: 16−1/2
8 kwi 18:58