Jak to policzyć ?
Ania: Dobrzy ludzie błagam o pomoc ! Ni w ząb nie wiem jak to się rozwiązuje. Ten kto to potrafi to
dla mnie jest bogiem

|x
3 − 4x| −3x
2 = 0
3 paź 09:54
tim: DLA:
x3 − 4x ≥ 0
x(x2 − 4) ≥ 0
x(x − 2)(x + 2) ≥ 0
(x − 2)(x)(x + 2) ≥ 0
DLA
x ∊ <−2, 0> U <2, +∞)
x3 − 4x − 3x2 = 0
x(x2 − 3x − 4) = 0
x = 0 lub x2 − 3x − 4 = 0 ⇔ √Δ = 5
x = 0 lub x = −1 lub x = 4
DLA
x ∊ (−∞, −2) U (0, 2)
−x3 + 4x − 3x2 = 0
−x(x2 + 3x − 4) = 0
x = 0 lub x2 + 3x − 4 = 0 ⇔ √Δ = 5
x = 0 lub x = −4 lub x = 1
Odp. x ∊ {−4, −1, 0, 1, 4}
3 paź 10:43
Ania: bardzo dziękuję
3 paź 11:36