żółwik: ≠
a) założenie: x
2 −x >0 <=> x ( x −1) >0 <=> x €(−∞, 0) U ( 1,∞)
log10 = 1
więc prawa strona będzie mieć postać :
log10 − log5 = log
105 = log2
zatem:
x
2 −x = 2 =< x
2 −x −2=0 ....... dokończ
pamietaj o dziedzinie

b)
| | x | |
założenie: ( x +1)*x >0 i |
| >0 i x ≠ −1
|
| | x+1 | |
Zał: będzie: x€( −∞, −1) U ( 0, ∞)
ponieważ log
31 = 0 i log
a b + log
a c = log
a (b*c)
to:
| | x | |
(x +1)*x * |
| = 1 => x2 = 1 ( bo skracamy ( x+1) , bo x ≠−1
|
| | x+1 | |
to już banał

podaj odp: pamiętając ,że x ma spełniać założenie