matma
asia18: punkty A (−9;−3)i B(5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC w którym AB jest przeciw
prostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc ze leży on na osi ox.
3 paź 09:44
tim: Spytałem się, czy na pewno tak brzmi polecenie.
3 paź 09:48
assss: tak
3 paź 09:55
tim: ASie olśnij mnie, jeżeli to zadanie ma rozwiązanie Oo...
3 paź 10:00
assss: haa ma bo juz zrobilam
3 paź 10:27
tim: Więc podaj rozwiązanie.
3 paź 10:31
AS: A(−9,−3) , B(5,5) , C(x,0)
| | 0 + 3 | | 3 | | 5 − 0 | | 5 | |
mAC= |
| = |
| mBC = |
| = |
| |
| | x + 9 | | x + 9 | | 5 − x | | 5 − x | |
| | 3 | | 5 | |
mAC*mBC + 1 = 0 ⇒ |
| * |
| + 1 = 0 |
| | x + 9 | | 5 − x | |
15 + (x + 9)*(5 − x) = 0
x
2 + 4*x − 60 = 0 ⇒ x1 = −10 lub x2 = 6
Szukane punkty: C(−10,0) lub C2(6,0)
3 paź 11:40