zadanie
damian: co moge z tym zrobić dalej...?
√x 3√y /
3√ x−2 √y =
√x* y1/3 /
3√x−2 *y1/2 =
=
√x *
√y1/2 /
3√x−2 *
3√y1/2 =
pozbyć się tych pierwiastków i ....
3 paź 19:27
Eta:
Witam

czy zad. wygląda tak:
3 paź 19:35
damian: na dole x jest do −2 i nie jest to zapisane przez kreske ułamkową ale jest to dzielenie
3 paź 19:36
damian: to źle to zrobiłem?
3 paź 19:41
damian: mam też inne tego typu zadania do których nie mam pojęcia jak się zabrać, nie chodziłoby mi o
ich zrobienie, ale o wytłumaczenie jak je zrobić bo wiem, że pisanie rozwiązań do tego typu
zadań zajmuje troche czasu. Pomogłabyś mi?
3 paź 19:50
Eta:
czy kreska ułamkowa nie zastępuje dzielenia




oczywista− oczywistość ,że taaaaak

zatem:
| x1/2 *y1/6 | |
| = ........dokończ to już działania na potegach
|
| x−2/3*y1/6 | |
odp:
x
6√x
3 paź 19:58
damian: to jest ten drugi przykład:
| | x2 | |
√8x−2 y3 / [( |
| )−3 ]0,5 |
| | 2y−1 | |
3 paź 20:03
Eta:
bo ( x)(12 +23)= ( x)76 = x6√x
3 paź 20:03
damian: | | 3√81 b−23 | |
b)3√19 a−1 b−2 / [( |
| )−2 ]0,25 |
| | a−2 | |
c) [ (a
1m−n )
1 − m2n2 ]
n3m+n
3 paź 20:13
damian: w c za pierwszym nawiasem jest 1− u {m2} {n2} a za drugim nawiasem n3m+n
3 paź 20:16
Eta:
Rozpiszę Ci oddzielnie dzielną i dzielnik
| | 23/2*y3/2 | |
Dzielna = ( 23*x−2*y3)1/2 = 23/2*x−1*y3/2= |
|
|
| | x | |
Dzielnik= [(x
2 *2
−1*y)
−3]
1/2 = ( x
2 *2
−1*y)
−3/2= x
−3*2
3/2*y
−3/2=
teraz wynik jest
( dzielenie ułamków , to mnożymy dzielną przez odwrotność dzielnika)
| 23/2*y3/2 | | x3*y3/2 | |
| * |
| = ............ dokończ
|
| x | | 23/2 | |
PS: nie jestem tylko pewna czy dobrze odczytałam pierwotny zapis
podany przez Ciebie, ale sposób rozumowania już powinieneś "załapać"
3 paź 20:20
damian: w tym dzielniku nie wiem dlaczego zostało przepisane te 2y−2
3 paź 20:24
damian: a tak to wszystko załapałem z tym b to będzie też podobnie to spróbuje sam zrobić a w tym c to
jak?
3 paź 20:26
Eta:
przykro mi ,ale nie mogę dobrze tego odczytać ( a każdy znaczek jest b. ważny)
spróbuj sam , tak jak podpowiedziałam , dasz radę

w c) zastosuj wzór:
{[(a)
m]
n}
p = a
n*m*p
poprostu wymnóż wykładniki:
3 paź 20:26
damian: ok to wszystko jasne. Dziękuje Ci bardzo
3 paź 20:28
Eta:
zapamiętaj

potęgi o wykładniku ujemnym w liczniku przchodzą do mianownika już jako potęgi o
wykładniku dodatnim i odwrotnie
bo np:
| | a−2*b | | b *c3 | |
|
| = |
| |
| | c−3* d2 | | a2*d2 | |
3 paź 20:31
Eta:
3 paź 20:32