kula
Izka: Dwie przystające kule o promieniu długości R są tak położone że środek jednej z kuli lezy na
powierzchni drugiej. Oblicz długość linii przecięcia powierzchni tych kul.
Prosze o dokładny rysunek i co i jak, bo próbowałem i mi wychodza głupoty, ze niby ta część to
R
2 paź 19:04
Matma:

ja bym tez powiedziala ze to R
2 paź 19:06
Matma: troche dupnie mi ten rysunek wyszedl ale ja bym to tak zrobila
2 paź 19:07
Izka: ale to jest źle

bo w odp jest inny wynik
2 paź 19:13
AS:

AB = R
ΔABC równoboczny (AB = BC = AC = R)
| | R*√3 | |
CD jest wysokością trójkąta równobocznego: CD = |
| |
| | 2 | |
Częścią wspólną jest okrąg o promieniu CD
Długość tego okręgu
| | R*√3 | |
M = 2*π*CD = 2*π* |
| = π*R*√3 |
| | 2 | |
2 paź 20:16